Проект тривав з листопада 2022 року до червня 2023 року.

Головною метою проекту була адаптація осіб віком 50+, які прибули з України після 24 лютого 2022 року, до життя в польській громаді міста Сувалк.

В рамках проекту було проведено кілька заходів за участі активних поляків та українців: уроки польської мови, розмовний клуб, майстеркласи з рукоділля, група здоров’я, заняття з вокалу та танців, кулінарний майстерклас, клуб конверсації, консультації психолога тощо.

Перша інтеграційна зустріч українців та поляків поважного віку
Уроки польської мови
Кулінарний майстерклас в піцерії Розмаріно

Головним успіхом проекту ми вважаємо той факт, що старші особи з України, які знаходилися в стресі від подій, які переживали, і на початку не хотіли нічого – ані спілкування, ані нових знайомств та зустрічей, ані адаптації – з часом доволі активно долучалися до занять і ставали більш відкритими та життєрадісними.

Вокальні та танцювальні заняття стали справжньою терапією для багатьох учасників. Розмовний та конверсаційний клуби дали переселенцям можливість опанувати польську мову на комунікативному рівні, а уроки польської мови з професійним викладачем допопомогли зменшити психологічний барьєр у спілкуванні.

Майстерклас з танців
Майстерклас з рукоділля
Конверсаційний клуб при кавярні Стара Лазня

Загалом, в проекті Нові відносини взяло участь понад 50 осіб у віці 50+, які й були первинною цільовою групою. Окрім того, цікаві заходи, підготовлені співробітниками та волонтерами нашої об’єднання, зацікавили українців та поляків різного віку і сприяли виникненню нових міжвікових та міжпоколеньових зв’язків.

Проект реалізовано за підтримки Товариства творчих ініціатив “ę”.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *